Praeahju pesupäev

Kõik on kuulnud kindlasti ütlust, et köök on kodu süda. Kuna köögi keskmes on pliit, võib öelda, et hoopis pliit on kodu süda. Hahaa! See kõlab küll nüüd nii nagu meie pere elaks selleks, et süüa. Olgu kuidas on, aga pliit ja ahi saavad meil ikka korralikku vatti. Ma ei ütle, et ma päris iga päev midagi ahjus valmistan, aga nädalas 5-6 korda ikka. Mõni päev valmib seal mitu rooga, mõnel päeval kasutan seda toidu soojendamiseks.

Ja nagu arvata võib, vajab ahi sellise koormuse juures suht tihedat puhastamist. Mida, pean piinlikkusega tunnistama, see saanud ei ole. Ma nüüd üritan ennast välja vabandada:D Kas olete lugenud mõne ahjupuhastusvahendi etiketi? Vähemalt see, mis minul kodus on, on nii mürgine, et rasedad seda kasutada ei tohi. Ja seetõttu jättis ka mu ahi mõned saunapäevad vahele. Hiljem ma siiski ikka üritasin teda pesta ka, aga egas see ulmekeemia eriti tõhus ei ole. Ja kuna seda lõhna ei taha nii ehk naa seal küürides sisse hingata, siis päris puhtaks ma seda ühegi pesuga ei saanud. Pluss veel ajanappus. Ja nii olengi jõudnud seisu, et mu ahi näeb välja selline↓

Päris hirmus. Ma olin päris šokis, kui selle küpsetusresti sealt välja võtsin ja pingsalt ahju sisu uurima hakkasin. Silmanägemine on mul korras ja ma ikka teadsin ka, et mu ahi pesu vajab, aga igapäevaselt ma seda ei piidle nii. Pannid välja, ahi sooja, toit sisse, toit välja, pannid sisse tagasi :D.

Aga tagasi asja juurde. Ahi on must. Jõhker keemia ahjupuhastusvahend pole eriti efektiivne. Lisaks ei ole eriti ahvatlev mõte, et Mõngel ei pruugi magada kogu ahju puhastamise aja ja ärgates tahab ta mulle kindlasti appi tulla. Mõngel ja nii mürgine kodukeemia ei sobi kokku. Olen siit-sealt lugenud ja kuulnud imelisest ahjupuhastusvahendist – soodast. Sooda on aluseline ja seetõttu rasvu lahustava toimega. Võtsin nõuks proovida.

Enne veel lugesin korraks ahju manuaali ja soovitan teil kõigil seda sama teha. Nimelt selgus manuaalist, et need külgedel olevad pannikandurid saab väga lihtsalt eemaldada. See teeb puhastamise oluliselt kergemaks. Lisaks võtsin kokku julguse ja akutrelli abil eemaldasin ventilaatori katte. Ausalt ma natuke kartsin, et sädemeid hakkab lendama ja ahi plahvatab, aga õnneks läks kõik hästi. Mõistlik oleks ilmselt ahi vooluvõrgust eemaldada… Lõpuks katsin ka ventilaatori papptaldriku ja maalriteibi abil. Tundus tüütu hakata pärast neid ventikalabasid soodast puhastama.

Ja maagia seisneb siis selles, et soodast ja veest tuleb teha pasta, mis tuleb kanda määrdunud kohtadele. Minu ahju puhul siis igale poole. Mul kulus 8tl soodat, 6tl vett.

Sedasi soovitati lasta ahjul üleöö seista. Hommikul tuleb soodat veega uuesti niisutada ja ahi seest puhastada. Lasin siis kenasti ahjul üleöö seista ja minu arvates on see mõttetu. Esiteks hakkas põlenud rasv kohe sooda toimel lahustuma, ei näe põhjust lasta tal nii kaua oodata :). Teiseks. Kui sooda ära kuivab, on isegi veepritsiga tülikas seda uuesti pastaks saada. Piisab ehk tunnist seismisest :).

Ma natuke eeldasin, et see jama tuleb paremini lahti, aga suht palju tuli ikka küürida. Ca 45min nühiksin ahju ja pärast veel pool päeva, vaheldumisi Mõngli järel jooksmisega, pannikandureid, küpsetusresti ja ventilaatorikatet. Ja tulemus sai selline↓

Päris puhtaks ma seda ei saanud. Oleks pidanud rohkem küürima :D. Jäi siis seekord nii, aga samas olen tulemusega rahul. Edaspidi tean ka seda, kui küpsetamise käigus midagi väga plahvatab ja mu ahju ära määrib, siis ahju jahtudes kohe sooda ja vesi peale (lihtsa lapiga pole seal midagi teha). Et ei peaks enam sellist küürimismaratoni tegema.

Mida soodaga veel ette võtta

  • Palju on kirjutatud soodast kui imelisest šampoonist. Sooda kui juuksepuhastusvahendi kasutajad räägivad, et sooda päästis nende juuksed kindlast maha lõikamisest. Seda segateks 1:1 veega ja kantakse pähe. Palsamiks kasutatakse kookosrasva. Proovisin ka ise seda kombinatsiooni mingil perioodil, aga mulle ei sobinud. Juuksed olid pärast nagu takud. Ei aidanud ka kookosõli. Samas tean ka oma lähikonnas neid, kellele see sobib.
  • Küll aga on sooda väga mõjus külmkapi õhuvärskendaja. Vot tõesti ei tea täpselt, kuidas see toimib, aga väike alustaldrik soodaga eemaldab külmikust kiiresti kummalise lõhna. Näide ka. Olime läinud nädalaks kodust ära. Võtsin külmikust kaasa kõik, mis minu hinnangul poleks seda nädalat üle elanud. Kuidagi jäi kahe silma vahele avatud tuunikalakonserv. Kui ma külmkapiukse siis pärast nädalat lahti tegin, pidi see hais mu jalust niitma. Viskasin süüdlase minema, aga lõhn oli ka tundide pärast sama intensiivne. Meenus, et olin lugenud soodast, ja otsustasin proovida. Väike alustaldrik soodaga külmikunurka ja ca 30minutiga oli lehk läinud.
  • Sooda on ka hea vahend küürimiseks. Mina kasutan seda plastiknõudelt ja tassidelt tõrksate plekkide eemaldamiseks. Näiteks heledad plastikämbrid võtavad hõlpsasti ligi plekid. Natuke soodat ja asi on unustatud. Tassidelt ei taha kohvi- ja teerandid isegi nõudepesumasinas hästi maha tulla. Natuke soodat ja nuustik/hari teevad töö ruttu ära.

Minul sai igaljuhul tänasega sooda otsa:D

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga