Ubinakook

Huuh! Oli see alles katsetuste maraton. Nende paari nädalaga sai tehtud umbes 5-6 koogikest. Ma pole viimase nelja kuuga ka nii palju kooki söönud, kui nüüd:D

Algselt pidi valmima purukook, aga see projekt sai suure tagasilöögi – indiapähkel, mida see kook ohtralt sisaldas, maalis meie väikese inimese täpiliseks. Proovisin paari asendust. Kõik oli nagu paigas, aga see miski oli väga puudu. Jätsin siis selle purukoogi kus see ja teine ning võtsin nõuks proovida keeksilaadset kooki.

Siinkohal oli plaan saada kook magusaks pelgalt puuviljade toel, aga siis jäi õuna maitse varju:D Seega tuli ikkagi appi võtta veidi loodusliku magusainet. Valituks osutus vahtrasiirup, kuna selle maitse on kergelt karamelline. Siin tasub aga valvas olla, et mitte kogemata osta vahtra maitselist siirupit, mis on suhkrusiirup maitseainetega. Võib kasutada ka mett, aga tuleb arvetsada, et mees sisalduvad ensüümid hävivad kuumtöötlusel.

Vastavalt eelistusele saab kooki “tuunida” meelepärase kastmega. Kook on ka ilma kastmeta hea, aga kaste annab koogile magusust juurde. Kui kastet teha ei taha, siis lisa lihtsalt taignasse rohkem magusainet.

Ubinakook

Retsept lehelt vahukulp.eu
Kogus: 6-8le
Valmistusaeg: 15min+30min ahjus


Koogi koostisosad:

 • 300g õunu (4-5 keskmist õuna)
 • 4 triiki spl pehmet kookosrasva või võid
 • 2 toasooja muna
 • 75ml piima või mandlipiima
 • 1,5dl kaerahelbeid
 • 0,5dl mandlijahu
 • 2slp vahtrasiirupit
 • 1tl küpsetuspulbrit

Sdruni-mee kaste:

 • 2tl sidrunimahla
 • 1spl mett

Kookosekondentspiim:

 • Purk kookospiima
 • Maitse järgi mett

Valmistamine

 • Pane ahi 170°C juurde soojenema. Koori ja tükelda õunad.
 • Vahusta kergelt rasvaine ja lisa vahtrasiirup. Sega võimalikult ühtlaseks.
 • Lisa munad ja sega veel.
 • Pidevalt mikserdades lisa piim.
 • Lisa kaerahelbed, mandlijahu ja küpsetuspulber. Mikserda läbi.
 • Käsitsi segades lisa õunad.
 • Kui taigent vaadates tekib küsimus “selline taigen ongi?!”, siis ilmselt oled kõik õigesti teinud:D Kuna kaerahelbed hakkavad paisuma alles ahjus, siis näeb taigen veidi ebaharilik välja.
 • Kalla segu 24cm läbimõõduga ümmargusse koogivormi ja küpseta 170°C juures ca 30 minutit (kuni kook on pealt kuldne). Lase jahtuda.
 • Kui otsustad kasutada magustajana mett, siis ära seda taignasse sega. Tee kaste magusam. Siis säilitab mesi kõik oma head omadused!

Sidruni-mee kaste: Sega 1spl mett 2tl sidrunimahlaga ja nõrista peene joana võimalikult ühtlaselt jahtunud koogile. Lase koogil paar tundi külmas seista, et maitsed seguneksid.

Kookoskondentspiim: Mõttekam on kasutada kookospiima, mis on külmkapis seisnud. Sel juhul on kookospiim kihistunud. Võta purgist kreemine osa ja pane potiga madalale kuumusele keema (kookosvee, mis purki jäi, saad kasutada näiteks hommikupudru keetmiseks). Keeda pidevalt segades, kuni kookospiim on paksenenud ja omandanud kondentspiimale omase konsistentsi. See võib aega võtta kuni 30 minutit. Lase jahtuda ca 40°C juurde ja sega sisse mesi. Nõrista kastet serveerimisel koogile.

Korra sõime seda kooki mee-sidruni kastmega, korra kookoskondentspiimaga. Sidruni-mee versiooni tunnistas mu armas abikaasa üpris magusaks. Kookoskondetspiim tundus talle väga huvitav. Üldiselt arvas, et õunakook nagu õunakook ikka:)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga